Noget om ergometer-nørderi, præstationer, og at overraske sig selv..

En lille historie om at udfordre sig selv. For nogle år siden forventede jeg at være med i 8GP vores 15 min.-runde, men på aftenen vi havde sat af, kom én eller to ekstra som var hurtigere end mig. Men da nu jeg var forberedt og opsat, besluttede jeg at køre en tid for mig selv. Så var der også plads til at eksperimentere, uden at risikere noget for holdet.

Jeg havde hørt at almen erfaring er, at ergometer-målingen belønner et rigtig godt tryk i starten af taget, mere end midt eller sidst i taget..  Så kunne jeg udnytte dét?

Dragfactor øgede jeg fra min typiske 105-110, til 120’stykker. Det er tydeligt tungere, men ikke overdrevet. Den øgede modstand tænkte jeg, ville gøre det muligt at holde mere spænding på.

Ulempen: Et både hårdt og langt tag, ville øge den samlede ydelse så meget, at det ville konditallet ikke holde til!  🙂 Så jeg var forberedt på at kompensere ved at korte taglængden en smule, ved at standse fremkørslen tidligere. Med benene knap så bukket-sammen ved indsats, kunne det være dobbelt-win ved at gøre det nemmere at starte med et hårdt tryk. Og derved også holde kadencen oppe i et niveau, der normalt passer mig: Så kan der tit komme frisk blod og ilt til musklerne, og mindske syre-fornemmelsen (når en muskel er spændt, er der ingen gennemstrømning.. ).

Jeg kunne desuden se at mine tider i løbet af vinteren havde været bedre end tidligere år, og ville derfor alt-i-alt forsøge at sigte højt – At sætte et tempo tydeligt højere end jeg måske havde ret til at tro på, og bare håbe på det ku’ holdes hjem ..!

Og det lykkedes … kørte de 15 min. i 1:53 pr. 500m. Det var for mig en over-forventning-forbedring på 1,5 sek pr. 500m ift. tidligere bedste. Om det skyldes den højere dragfactor og lidt korte tag kan jeg ikke sige med sikkerhed – måske havde jeg bare en rigtig god dag. Men jeg synes den teknik-justering føltes rigtig og skal have stor del af æren.

Så opfordringen er at mærke efter og tænke lidt over, hvordan taget føles for dig – har du lyst til at justere, så afprøv det nu, hvor der er rutine fra vinteren og derfor evne til at mærke forbedringer. Og har du en mistanke om at der stadig er reserver at give af, så tag en chance og spænd buen lidt ekstra!

/Simon.